Etusivu > Toiminnan kehittäminen > Paikalleenjämähtämisen paradoksi

Paikalleenjämähtämisen paradoksi

Näin alkukesän pitkän sateettoman jakson jälkeen tulikin vettä koko kuukauden sademäärä kertaheitolla. En voi olla miettimättä, miksiköhän joku näppärä on mennyt keksimään sateenvarjon… Usein kun puhutaan hölmöläisistä, kerrotaan, että he juoksivat polkupyörän vierellä eivätkä ehtineet nousta pyörän selkään siksi, että heillä oli niin kova kiire.

Niin polkupyörä kuin sateenvarjokin on keksitty helpottamaan ihmisten elämää. Polkupyörällä pääsee selvästi nopeammin ja vaivattomammin liikkumaan kuin jalkaisin ja sateenvarjo on mainio keksintö silloin, kun täytyy liikkua vesisateessa ulkosalla.

”Kehitys kehittyy” (Matti Nykänen)

Asioita on kehitetty jo vuosituhansia helpottamaan meidän jokapäiväistä elämää. Kun polkupyörä kävi liian hitaaksi ja tavaroiden kuljettaminen oli työlästä, keksittiin auto ja niin edelleen. Ihmisillä on tapana kehittää toimintaansa jatkuvasti siksi, että he saisivat uudesta välineestä tai tavasta itselleen jonkinlaista hyötyä, helpotusta tai huvia.

Parinkymmenen vuoden työurani aikana olen lukuisia kertoja kuullut niin oman talon sisältä kuin myös asiakkailta selityksiä siihen, miksi juuri nyt ei voi toimintaa kehittää. Koska raha ja koska aika. Niinpä niin. Tuolla tavalla ajatteleva varmasti jättää syömättäkin siksi, että hänen mielestään ei kannata kuluttaa vähäistä energiaa syömiseen.

Arvioi kehittämisen potentiaali

Avainasia kehittämisessä on arvioida kunkin kehittämistoimenpiteen kustannus-hyöty- suhdetta. Jos sijoitan tähän näin paljon, saanko saman verran takaisin. Jos saan vähemmän, kehittäminen on järjetöntä. Jos saan yhtä paljon, kehittäminen ei välttämättä kannata. Jos saan enemmän, kehittäminen kannattaa AINA. Ajankäytöllisesti kyse on useimmiten vain asioiden priorisoinnista. Taloudellisesta näkökulmasta kyse on tulevaisuuteen sijoittamisesta.

Pelaatko lottoa tai muita rahapelejä? Oletko koskaan miettinyt miksi? Onko se vain tapa, jota olet ylläpitänyt kymmeniä vuosia vai yritätkö mahdollisesti sijoittaa rahaa saadaksesi enemmän rahaa? Tiesitkö, että Veikkauksen mukaan nykyisessä 40 numeron lottojärjestelmässä päävoiton todennäköisyys on 1:18,6 miljoonaan. Voihan siitä toki pienempiäkin voittoja saada, mutta pääseekö siinä pidemmällä aikavälillä edes omilleen? Tästä näkökulmasta vaikuttaisi siltä, että lottoaminen on lähes järjetöntä tai vähintäänkin kannattamatonta.

Jos katsotaan asiaa liiketoiminnan kehittämisen näkökulmasta, niin fiksut yrittäjät toimivat kuten kuten fiksut ihmiset yleensäkin – miettivät jatkuvasti uusia toimintatapoja ja kehittämiskohteita saadakseen liiketoimintansa tuottamaan entistä paremmin. Fiksuina ihmisinä he arvioivat jokaisen kehittämiskohteen potentiaalin kustannus-hyöty- analyysin kautta ja toteuttavat sellaiset investoinnit, jotka tuottavat riittävästi hyötyä tulevaisuudessa. Jos lotossa päävoiton saamisen mahdollisuus on 1:18 600 000, on se oman yrityksen kehittämistoimien myötä vähintäänkin sama ja jopa merkittävästi todennäköisempi. Ehkäpä 1:2? Hyvin suunniteltuna ja toteutettuna 1:1, eli onnistumisen todennäköisyys on 50 – 100%. Lotossa päävoitto tulee kertarysäyksellä, mutta liiketoiminnassa valitettavasti pieninä rahavirtoina vuosien kuluessa. Kumpi sitten on sinun kannaltasi tavoiteltavampaa. Päätä itse.

Me kaikki tiedämme, että ajan tai rahan puute ei voi olla syy lykätä toiminnan kehittämistä – päin vastoin senhän pitäisi olla nimenomaan motiivi kehittämiselle.

Keksi siis parempia tekosyitä paikalleen jämähtämisellesi 🙂

 

Vastaa

+
error

Piditkö blogikirjoituksesta? Kerro muillekin!

%d bloggaajaa tykkää tästä: